Wednesday, March 23, 2011

Anda dan Destinasi Anda (SPM)

Destinasi Anda Selepas SPM ?

Universiti

Bagi pelajar yang berminat untuk melanjutkan pelajar ke universiti, anda boleh memohon UPU lepasan SPM/setaraf bagi program diploma atau asasi di mana-mana IPTA di Malaysia.

Tarikh tutup permohonan 04 April 2011.

Sumber : http://upu.mohe.gov.my/upu.php

Kursus Perguruan Lepas Sijil Pelajaran Malaysia (Spm) Ambilan Jun 2011

Calon dibenarkan menghantar satu permohonan sahaja. Pindaan atau pertukaran butiran permohonan boleh dilakukan dengan menggunakan nombor Pengenalan Individu (PIN) yang sama dan dibenarkan membuat hanya tiga kali pindaan sahaja selepas permohonan dihantar. Pindaan boleh dilakukan sehingga tarikh tutup permohonan iaitu pada 25 Mac 2011 (sehingga jam 11.59 malam).

Kolej Matrikulasi

Diwujudkan oleh Kementerian Pendidikan Malaysia pada 1 September 1998 untuk penyeragaman semua Program Matrikulasi / Asasi yang selama ini dikendalikan oleh Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA).

(Rujuk Kaunselor Sekolah)

Luar Negara

Bagi pelajar yang mendapat biasiswa untuk melanjutkan pelajaran di luar negara. Biasiswa melalui kerajaan dan melalui kerajaan dari luar negara.

Politeknik

Menjana graduat peringkat diploma dalam bidang kejuruteraan, teknologi dan perkhidmatan selari dengan program Transformasi Ekonomi Negara (ETP). Borang Permohonan kategori Lulusan SPM bagi kemasukan ke Politeknik KPT (Fasa 2) sesi Julai 2011 akan dibuka mulai 10 Januari hingga 4 April 2011 melalui laman web http://upu.mohe.gov.my/. Permohonan Kemasukan ke Institut Latihan Teknikal & Vokasional (TEVT) & Institusi Latihan Kemahiran Awam (ILKA) ambilan JULAI 2011 rujuk laman web https://online.mohe.gov.my/upu/online1112/tevtilka/index.html

IPTS atau Kolej-kolej swasta

Bagi kemasukan ke IPTS atau kolej-kolej swasta, pelajar diingatkan untuk memilih bidang yang benar-benar memberi peluang kerjaya yang bersesuaian dengan minat pelajar. (Rujuk Kaunselor Sekolah)

Tingkatan 6

( Rujuk Kaunselor Sekolah)

Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA)

Urusan pengambilan bagi tujuan pelantikan yang dilaksanakan oleh SPA adalah bagi jawatan-jawatan yang mensyaratkan kelayakan masuk ijazah, diploma, Sijil Tinggi Persekolahan (STPM), STAM dan SPM. Permohonan jawatan dalam SMSM adalah melalui Borang Permohonan Online SPA8i yang disediakan di Portal Rasmi Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia www.spa.gov.my

Akdemi Laut Malaysia ( ALAM ) dan Kolej Tentera Udara (KTU)

(Rujuk Kaunselor Sekolah)

JobsMalaysia

Gerbang Kerjaya Interaktif Anda !

(Rujuk Kaunselor Sekolah)

Kaunselor Sekolah

En. Laip Gidongin

(http://silaze.blogspot.com/)

Cik Fatimah binti A. Rahman

No comments:

Post a Comment